Σελίδες

31 Οκτωβρίου 2023

Αναρχική εφημερίδα τοίχου * Οκτώβρης 2023 * Φύλλο 2 * Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγρινίου

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
 
Το κράτος τρομοκράτης του Ισραήλ, ο χωροφύλακας των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, είναι ο μόνος υπαίτιος για κάθε μορφή βίας και ακροτήτων που ξεσπάει στην καταπατημένη γη της Παλαιστίνης. 

Ο πολύπαθος παλαιστινιακός λαός εδώ και 75 χρόνια πληρώνει βαρύ φόρο αίματος από τον επεκτατισμό του ναζιστικού κράτους του Ισραήλ που όλα αυτά τα χρονιά διευρύνει τα σύνορά του  σε βάρος της Παλαιστίνης, παγιώνει ένα ακραίο καθεστώς απαρτχάιντ, δολοφονεί μαζικά ένα λαό. Γενοκτονία, εκτεταμένοι εποικισμοί, διωγμοί και ρατσισμός, καταστολή και σφαίρες στο ψαχνό. Στρίμωξαν στη γωνιά ένα λαό που μαζί με τη φτώχεια και τους αποκλεισμούς επιχειρούν να τον εξαφανίσουν. 

Με τη βία και την τρομοκρατία μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές μηχανές του πλανήτη επιχειρεί για πολλές δεκαετίες να εξοντώσει ολοκληρωτικά ένα λαό που σε πείσμα των συσχετισμών αντιστέκεται τις περισσότερες φόρες με πέτρες απέναντι σε πάνοπλους δολοφόνους. Όταν, καμιά φορά, η αντίσταση παίρνει τη μορφή του ένοπλου αγώνα οι μηχανές προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών θυμούνται την αξία της ανθρώπινης ζωής και τα ανθρώπινα δικαιώματα, βαφτίζουν φονταμενταλισμό και τρομοκρατία έναν αγώνα επιβίωσης.  

Τα υποτελή στην Αμερικάνικη πλανητική κυριαρχία κράτη, όπως η Ελλάδα, σπεύδουν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των μακελάρηδων για αυτοάμυνα, ξεχνώντας ότι αυτοάμυνα, σε μια παράνομη εισβολή και κατοχή, διεξάγουν για δεκαετίες οι παλαιστίνιοι. Οι διάφοροι εθνικιστές στην Ελλάδα με ακραία χυδαιότητα χαράσσουν πολιτικές που πάνω στη συγκυρία θα ευνοήσουν περισσότερο τη θέση του ελληνικού κράτους στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα πάνω στο αίμα των παλαιστίνιων. Το διεθνές “δίκαιο” για μια ακόμα φορά πάει περίπατο, τα συμφέροντα κρατών και εταιριών μιλούν τη γλώσσα της συμπόρευσης και της συνενοχής με τους πλανητικούς δολοφόνους.

Οι απολογητές του ιμπεριαλισμού, οι αλήτες και οι ρουφιάνοι των ΜΜΕ, τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κατά παραγγελιά των αφεντικών τους -νταβατζήδων του πλανήτη.  Ξεχνούν ποιος είναι ο εισβολέας και επιχειρούν να τηρήσουν τη λογική των ίσων αποστάσεων, με καταδίκη της βίας από όπου και αν προέρχεται και δακρύβρεχτες εκκλήσεις για αποφυγή του μακελειού των αμάχων που όλοι ξέρουν ότι έρχεται. Ξαφνικά όλοι ενδιαφέρονται για την Παλαιστίνη, στοχοποιούν με ρατσιστικά χαρακτηριστικά τους κακούς ισλαμιστές τρομοκράτες, το Ιράν, τη χεζπολάχ και όποιον μπορεί εν δυνάμει να είναι στο πλευρό του αδύναμου που αντιστέκεται στην εξόντωσή του. Η κρατική τρομοκρατία των σφαγέων του δυτικού κόσμου σε όλο της το μεγαλείο. 

Η “καταδίκη της βίας από όπου και αν προέρχεται”, η υιοθέτηση της προπαγάνδας των δολοφόνων περί φονταμενταλισμού και τρομοκρατίας που διαγράφει το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, ταξικό πλαίσιο μιας σύγκρουσης κάνοντας κριτική στους ξυπόλυτους, η διαβόητη λογική των “ίσων αποστάσεων” έχει το αίμα μιας γενοκτονίας στο στόμα της. Είναι μια στάση που υποκριτικά εστιάζει σε κάποια ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά για να αποκρύψει το όλον. Με όπλο τις αξίες του διαφωτισμού που προοδευτικά αφομοιώνονται ενώ ταυτόχρονα ξεδοντιάζονται από τον καπιταλισμό της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, επιχειρούν να καταδείξουν ένα δήθεν μεγάλο χάσμα ανάμεσα στο δυτικό κόσμο με τους αραβογενείς λαούς της ανατολής, θέλοντας έτσι να εκφοβίσουν τον κόσμο στη δύση για να θωρακίσουν τα μετόπισθεν από τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Εδώ συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι οι ακραίοι φονταμενταλιστές, που βρήκαν απέναντί τους την ηρωική αντίσταση του κουρδικού λαού και αλληλέγγυων, δημιουργήθηκαν, προωθούνται, εξοπλίζονται, χρηματοδοτούνται για χρόνια, από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσαμε, επίσης,  να γεμίσουμε πολλές σελίδες αν απλά αναφερόμασταν στα πραξικοπήματα και τους εμφύλιους πολέμους που έκαναν ή που επιχείρησαν και επιχειρούν οι ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ σε όλο τον πλανήτη.  

Ως αναρχικοί είμαστε ενάντια στις θρησκείες αλλά και την ίδια την ιδέα του θεού που αποτελεί ένα κατασκεύασμα του ανθρώπινου νου για να ελέγχει και να κατευθύνει τον ανθρώπινο νου και να νομιμοποιεί εγκλήματα. Αυτή η θέση μας συμπληρώνει και συμπληρώνεται από το σεβασμό στην αυτοδιάθεση των λαών και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους υπό το πρίσμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως πανανθρώπινες άξιες και όχι ως ευκαιριακά επικαλούμενη προπαγάνδα αντιδραστικών ιδεολογημάτων.  

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΥΣ ΟΠΟΥ ΓΗΣ
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ 
 



ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Tον Οκτώβριο του 2022, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα (ΣΚ), προξενώντας μια ακόμη τροποποίηση προς το χειρότερο των συνθηκών διαβίωσης αλλά και των όρων αποφυλάκισης των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες στα κολαστήρια της χώρας ξεκίνησαν έναν πολύμηνο αγώνα με στόχο την κατάργησή του. Οι κινητοποιήσεις αυτές, οι οποίες κράτησαν μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, πήραν διάφορες μορφές, με τους κρατούμενους να κρατούν ανοικτά τα κελιά τους και το προαύλιο, να αρνούνται την καταμέτρηση, να απέχουν από το συσσίτιο και, σε κάποιες περιπτώσεις, να πραγματοποιούν μέχρι και απεργία από τα μεροκάματα. Από τις αρχές του Σεπτέμβρη, με την κυβέρνηση όχι μόνον να μην έχει πάρει πίσω καμία από τις ρυθμίσεις του ΣΚ, αλλά και να πραγματοποιεί εξαγγελίες για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα (ΠΚ), οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού, Κορυδαλλού, Πάτρας, Τρικάλων, Κέρκυρας και Χανίων βρίσκονται και πάλι εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, τις οποίες και αναμένεται να κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι το μπλοκάρισμα της ψήφισης των νέων αυστηροποιημένων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων του ΠΚ, αλλά και η κατάργηση ρυθμίσεων του ΣΚ που έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από πέρσι.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αναρτήθηκε πανό εντός της Α' πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού το οποίο έγραφε:

 "ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙ ΓΑΜΩΖΩΕΣ".

Την επόμενη ημέρα, ξημερώματα της 18-10-23, κατ' εντολή της διευθύντριας των φυλακών Μαρίας Στέφη, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν στην απαγωγή 6 αγωνιστών κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού και τον διασκορπισμό τους σε 6 διαφορετικές φυλακές. Δύο μέρες μετά, τα ΕΚΑΜ εισέβαλαν στο κελί του αναρχικού κρατούμενου Στέργιου Καλαϊτζίδη και παρά το ότι δεν μπόρεσαν να του φορτώσουν κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, λίγες μέρες μετά, στις 25-10 ενημερώθηκε για τη μεταγωγή του στις φυλακές Διαβατών. Ο Στέργιος Καλαϊτζίδης από τις 28/10 ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα την άμεση επιστροφή του στην φυλακή του Κορυδαλλού.   Αυτές οι ενέργειες της διεύθυνσης συνδέονται με τον πυρήνα της πολιτικής κράτους και κεφαλαίου όσον αφορά τη μεταχείριση των εγκλείστων. Καταστολή, πειθάρχηση, εκδίκηση και τιμωρία, η οποία εντείνεται όταν αυτοί/ες συμμετέχουν στους αγώνες που ξεσπούν εντός των τειχών.  

Η περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων, τα οποία έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες κατά το παρελθόν, εκφράζεται μεταξύ άλλων με την αύξηση του χρονικού ορίου για το δικαίωμα στην υφ’ όρον απόλυση αλλά και στην άδεια, τα επιπλέον εμπόδια στην εκπαιδευτική άδεια, την απαγόρευση μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων αλλά και την εκ νέου θέσπιση των φυλακών τύπου Γ ως Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφαλείας. Δημιουργούνται έτσι ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης που οδηγούν ουσιαστικά στον βασανισμό των κρατουμένων και μια επιπλέον φυλακή μέσα στη φυλακή.  

Η πολιτική όμως αυτή του κράτους και του κεφαλαίου είναι η πολιτική της πειθάρχησης και της αντιεξέγερσης, η οποία επεκτείνεται και προελαύνει σε όλη την κοινωνία εντός και εκτός των φυλακών. Η απαξίωση της ζωής μπροστά στα κέρδη των αφεντικών, η εξαθλίωση όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων και η υποτίμηση των ζωών τους, ο εντεινόμενος ταξικός πόλεμος, υπό την απειλή πάντα της καταστολής και της στέρησης της ελευθερίας, είναι κάποιοι από τους πολλούς λόγους για τους οποίους στεκόμαστε αλληλέγγυοι με κάθε τρόπο στους αγώνες των κρατουμένων. Με βάση τις ανακοινώσεις της συνέλευσης Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές  ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία για τα αιτήματά των κρατουμένων μέχρι την απελευθερώσή τους.
 
Τα αιτήματα των κρατουμένων:

1.    Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
2.    Υπαγωγή των φυλακών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
3.    Να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιστικός Κώδικας για τις άδειες, και να ισχύσουν τα παλιά όρια (τα 10ετή για ισοβίτες και πολυϊσοβίτες, και το 1/5 για τις πρόσκαιρες καθείρξεις).
4.    Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής κατά συγχώνευση ποινών από τα 20 στα 25 έτη.
5.    Να επανέλθει για τις πρόσκαιρες καθείρξεις το όριο 3/5 για την υφ’ όρον απόλυση για όλες τις υποθέσεις ανεξαιρέτως.
6.    Επιτάχυνση της λειτουργίας των δικαστικών συμβουλίων για την χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης.
7.    Να μην απαιτείται περισσότερος χρόνος έκτισης, όταν η ποινή ξεπερνάει τα 10 χρόνια, από την ανώτερη κατά συγχώνευση ποινή (25) για συγκεκριμένα αδικήματα (ληστείες, ναρκωτικά κ.ά.).
8.    Να καταργηθεί το άρθρο 105Β παρ.6 του ΠΚ του 2019, που ορίζει όριο τα 25 έτη για τους καινούργιους πολυϊσοβίτες.
9.    Να αρθούν τα εμπόδια για μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές και την ΚΑΥΦ, να επανέλθουν τα όρια που ίσχυαν χωρίς εξαιρέσεις και να μπει τέλος στην υπονόμευση του θεσμού των αγροτικών φυλακών και στο σχέδιο ολοκληρωτικής υποστελέχωσης αυτών και της ΚΑΥΦ.
10.    Δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος για αναστολή από τον κρατούμενο πριν από την ολοκλήρωση της ποινής του ώστε να πάψει το φαινόμενο οι κρατούμενοι να εκτίουν τέσσερις ή και παραπάνω μήνες πέρα από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.
11.    Επιστροφή στο καθεστώς χορήγησης τακτικών αδειών, στον νόμο που ίσχυε μέχρι τον Μάιο του 2014.
12.    Να μπορούν να γίνονται συγχωνεύσεις ποινών και πειθαρχικών και να εφαρμόζεται το άρθρο 94 παρ.4 χωρίς εξαιρέσεις και παρερμηνείες όσον αφορά τα αδικήματα κατά τη διάρκεια της άδειας και όχι πέραν των ημερών αυτών.
13.    Να μην εξισωθεί η απόπειρα με την τετελεσμένη πράξη.
14.    Να μην περάσει η φάμπρικα κέρδους που επιχειρείται να στηθεί με αφορμή τις αναβολές στα δικαστήρια (προβλέπεται για πάνω από μία αναβολή που αιτείται η υπεράσπιση να επιβάλλεται πρόστιμο).
 
Αιτήματα που αφορούν το Κ.Κ. Κορυδαλλού: 
1.    Επαναφορά του δεύτερου εβδομαδιαίου επισκεπτηρίου που για δεκαετίες προβλεπόταν για τους υπόδικους.
2.    Να επιτραπεί ξανά η είσοδος μαγειρευτών φαγητών και ορισμένων βασικών αγαθών (λάδι, μέλι, κλπ) που μπορούσαν για πολλά χρόνια να φέρνουν οι συγγενείς στους κρατούμενους.

Αιτήματα που αφορούν το Κ.Κ. Δομοκού:
1.    Να εφαρμοστεί και στις φυλακές Δομοκού το όριο των 19 ετών, αντί των 25, για την υφ' όρον απόλυση στους πολυϊσοβίτες, όπως ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες φυλακές της χώρας.
2.    Να μην καθυστερούν τα Δικαστικά Συμβούλια της Λαμίας τις διαδικασίες για την υφ' όρον απόλυση.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

Για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απο ανακοίνωση του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών 
 

***

Άγγελοι Χωρίς Φτερά   *   Γενιά του Χάους 1989

Σε σιωπηλά κύματα ανθρώπινης αμφιβολίας
η ψυχή μου ψιθυρίζει παγωμένες ενοχές.
Το βλέμμα μου χαμένο, τα μάτια βουρκωμένα
σ’ ορίζοντες μελαγχολίας, σε μοναξιάς κοιλάδες.

Χωρίς φιλοδοξίες, μ’ ατσάλινη ηθική
σ’ ατέλειωτες νύχτες, σ’ άγνωστες αισθήσεις.
Σ’ ερωτήματα βαριά ίσως να λυτρωθώ,
στη σκιά της λησμονιάς με θέληση τυφλή.

Πρόσωπα από πέτρα και μάσκες από σάρκα,
μακρινή ηχώ από βελούδινα τραγούδια.
Σε φύλλα φθινοπωρινά, σε γκρίζες καταιγίδες,
σε μονοπάτια δύσβατα και σε φιλιά μ’ αγκάθια.

Μυστήριο πεπρωμένο, χρόνος δίχως έλεος.
Οι κραυγές μου πνίγονται και προκαλώ:
Τα παιδιά των ξεχασμένων θεών,
το χαμόγελο της άγριας χαράς,
το βλέμμα της βαθιάς μοναξιάς, 
τη λάμψη πολύτιμης πέτρας.

Άγγελοι χωρίς φτερά,
λουλούδια δίχως χρώμα…